V Dąbrowskie Spotkania Kliniczne – Naukowa Konferencja Medyczna w Dąbrowie Tarnowskiej

Zakończone sukcesem, odbyły się tym razem – a być może stanie się to już wdzięczną tradycją – w pięknym wnętrzu Ośrodka Spotkania Kultur w synagodze. Poświęcono je aktualnemu zagadnieniu medycznemu: Choroby cywilizacyjne w codziennej pracy lekarzy praktyków – postępy w diagnostyce i leczeniu. I jak można się było przekonać, do równie chlubnej tradycji przeszedł dwudniowy cykl tego przedsięwzięcia, stanowiący połączenie praktyki medycznej (zwłaszcza z zakresu ratownictwa medycznego) z teorią i najnowszymi wynikami badań.
Stąd to wyjątkowe na polską skalę przedsięwzięcie łączące, w pięknym entourageu synagogi, doświadczenie i wiedzę najsławniejszych i najwybitniejszych polskich klinicystów, z doświadczeniem i codzienną pracą lekarzy praktyków. Tak jak synagoga (Ośrodek Spotkania Kultur) łączy ze sobą nierozdzielnie dwie kultury, splatające się ściśle na przełomie wieków, tak praktykę, doświadczenie i wiedzę medyczną łączą coroczne już spotkania kliniczne w Dąbrowie Tarnowskiej. Spotkania unikatowe, gdyż organizowane w mniejszej miejscowości, która – jak zaznaczył Andrzej Kosiniak-Kamysz – choć nie jest sercem województwa, odegrała wyjątkową rolę historyczną i ma nawet wyjątkowe miejsce w sercach wielu prelegentów w jakiś sposób złączonych z tym miastem – za sprawą więzów rodzinnych, bądź corocznego uczestnictwa w DSK. O tym, że tegoroczne Spotkania Kliniczne zwieńczył sukces, niech świadczy wypełniona po brzegi główna sala synagogi i końcowe pytania uczestników o przyszłoroczną konferencję naukową.
Tradycyjne kwietniowe spotkania naukowe w Dąbrowie Tarnowskiej są bardzo owocnymi i cennymi doświadczeniami dla lekarzy praktyków i klinicystów, jak również szerokiego grona osób niezwiązanych bezpośrednio z medycyną – możemy przeczytać we stępie prof. zw. dr hab. n. med. Ireneusza Koteli do informatora tegorocznych Spotkań Klinicznych. Nie trzeba nikogo przekonywać, że ten niezwykły – już dwudniowy cykl – konferencji naukowych wszedł na trwałe do kalendarza znaczących imprez w Dąbrowie Tarnowskiej.
Wszystkim biorącym udział w konferencji jak i współpracującym przy organizacji tego przedsięwzięcia: Urzędowi Miejskiemu w Dąbrowie Tarnowskiej, Starostwo Powiatowemu, Policjantom z Komendy Powiatowej Policji, Strażakom z Państwowej Straży Pożarnej,  Ratownikom Medycznym z Pogotowia Ratunkowego w Dąbrowie Tarnowskiej oraz Darczyńcom – Fundacja Troska i Wiedza Powiśla Dąbrowskiego bardzo dziękuje za okazaną pomoc.